Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Wat hoort bij buitenschilderwerk?

Wij merken dat er veel onduidelijkheid is over binnen- en buitenschilderwerk. Wij lichten toe wat er precies bij buitenschilderwerk hoort.

Deuren

Rondom deuren is meestal veel onduidelijkheid als het gaat om binnen- of buitenschilderwerk. De gedeelten van deuren die zich buiten de woning of het object bevinden, behoren tot buitenschilderwerk. Deze delen zijn dus onderhevig aan weersinvloeden van buiten. Denk hierbij aan regen, hagel of sneeuw. Ook de zijkant van de deur behoort tot buitenschilderwerk. Dit is het deel dat invalt bij gesloten toestand. Al deze delen worden dus geschilderd met speciale weerbestendige buitenverf.

Kozijnen

Ook bij kozijnen ontstaat er vaak onduidelijkheid of het gaat om binnen schilderwerk of om buitenschilderwerk. Ook bij kozijnen behoort het gedeelte dat zich buiten de woning of het object bevindt tot buitenschilderwerk. Dit gedeelte is onderhevig aan weersinvloeden van buiten zoals regen, hagel of sneeuw.  De naar buiten draaiende die invallen bij gesloten toestand horen ook bij het buitenschilderwerk. Deze onderdelen worden met speciale weerbestendige buitenverf geschilderd.

Wat hoort niet bij buitenschilderwerk?

In principe hoort alles wat aan de binnenkant van de woning is bij binnen schilderwerk. Dit is dus niet onderhevig aan de weersomstandigheden van buiten. Wanneer u een schilder inschakelt voor uw buitenschilderwerk, wordt dus alles geschilderd tot aan het punt van het binnen schilderwerk. Dit geldt andersom precies hetzelfde. Een schilder gebruikt voor het schilderwerk voor buiten speciaal weerbestendige verf die beschermd tegen weersinvloeden zoals regen, wind en hagel.

Hoe vaak moeten kozijnen geschilderd worden?

Dit kan per situatie verschillen. Het is namelijk afhankelijk van een aantal factoren, zoals weersinvloeden en de kwaliteit van het verfwerk. Meestal moet het houtwerk iedere 5 of 6 jaar geschilderd worden. In deze blog lichten wij toe wanneer de kozijnen toe zijn aan een schilderbeurt.

Slecht onderhoud van hout

Wanneer hout slecht onderhouden is, dan kan er houtrot ontstaan. Zodra dit het geval is, zullen de kosten voor het schilderen van de kozijnen een stuk hoger zijn. Als de kozijnen van zeer slechte kwaliteit zijn door het matige onderhoud, dan moeten deze zelfs vervangen worden. Het is dus belangrijk dat het hout van de kozijnen goed onderhouden wordt. Zo hoeven ze minder vaak geschilderd te worden.

schilderwerk

Wanneer zijn mijn kozijnen aan een schilderbeurt toe?
Meestal moet het houtwerk van de kozijnen iedere 5 of 6 jaar opnieuw worden geschilderd. Toch kan het schilderwerk ook al eerder toe zijn aan een schilderbeurt. Als er barsten of scheuren in de verf ontstaan, is het beter om niet langer te wachten. Ook bij blaasjes op de verf betekent dat de kozijnen toe zijn aan een schilderbeurt. Er zit dan namelijk vocht achter de verf.
De ideale weersomstandigheden om te schilderen

Het is belangrijk om de houten kozijnen te (laten) schilderen bij de juiste weersomstandigheden. Zo is het niet verstandig om te schilderen wanneer het regent. Dit zorgt namelijk voor vocht achter de verf. Daarnaast is het niet aan te raden om te schilderen in de brandende zon. Het oplosmiddel in de verf lost hierdoor te snel op en dit verslechtert de kwaliteit van de verf. De ideale temperatuur om te schilderen is tussen de 10 °C en 20 °C. Ook is het belangrijk dat het droog is.

Het herkennen van houtrot

Houtrot is in de beginfase eigenlijk niet te zien aan de buitenkant, vooral niet bij hout waar een verflaag overheen zit. Bij het herkennen van houtrot kun je op de volgende dingen letten:

  • Loslatende verf: barstjes, afbladderende verf of luchtbelletjes kan een teken zijn van houtrot.
  • Verkleurd hout: verkleuring is vaak een signaal van houtrot. Dit is alleen bij onbeschilderd hout te zien. In de beginfase zal het hout lichtgrijs worden. In een later stadium wordt het hout steeds donkerder tot zwart.
  • Zwakke plekken: houtrot zorgt ervoor dat het hout zachter wordt.

Indien je een van de bovenstaande dingen herkent, dan kun je een test doen door met een bot voorwerp te drukken op de zwakke plek van het hout. Als het hout terugveert, dan is er hoogstwaarschijnlijk sprake van houtrot.

Als je houtrot vroeg herkent, dan is het goed op te lossen. Het is daarom belangrijk om elk seizoen het houtwerk rond je huis na te lopen. In deze blog leggen wij je uit hoe je houtrot kunt herkennen, hoe het ontstaat, hoe je het kunt voorkomen en hoe het behandeld kan worden.

Hoe ontstaat houtrot?

Houtrot is een aantasting van hout. Dit komt vaak voor in kozijnen, deuren en gevels. Het ontstaat door schimmels die zich vooral in een vochtige omgeving ontwikkelen. Deze schimmels vreten aan het hout en zorgen ervoor dat het hout steeds zachter wordt.

Voor houtrot zijn vocht, warmte en zuurstof de ideale omstandigheden. Het komt veel buiten voor, maar het kan ook binnenshuis ontstaan. Overal waar vocht de kans heeft om in het hout te trekken, is risico op houtrot. Slecht schilderwerk en slecht afgewerkte kitnaden kunnen de kans verhogen.

Als je houtrot vroeg herkent, dan is het goed op te lossen. Het is daarom belangrijk om elk seizoen het houtwerk rond je huis na te lopen. In deze blog leggen wij je uit hoe je houtrot kunt herkennen, hoe het ontstaat, hoe je het kunt voorkomen en hoe het behandeld kan worden.

Indien je een van de bovenstaande dingen herkent, dan kun je een test doen door met een bot voorwerp te drukken op de zwakke plek van het hout. Als het hout terugveert, dan is er hoogstwaarschijnlijk sprake van houtrot.

Hoe kun je houtrot voorkomen?

Goed schilderwerk en goed onderhoud hiervan zorgt voor een goede bescherming van het hout. Dit houdt in dat het schilderwerk bestaat uit voldoende lagen en de verflaag regelmatig schoongemaakt wordt. Daarnaast is een goede waterafvoer ook belangrijk. Als water ergens lang blijft liggen, dan is dit niet goed voor het hout. Verder is het belangrijk om een harde houtsoort te kiezen.

Het herstellen van houtrot

Het is belangrijk om houtrot altijd aan te pakken. Een nieuwe verflaag lost het probleem niet op, want het rotten gaat onder de verflaag gewoon door. Het is belangrijk dat al het houtrot ruim wordt verwijderd en dat alles schoon en droog is. Dit is een behoorlijke klus waar veel belangrijke stappen bij komen kijken.